Skip to main content

Archives

Categories


De parels

Erfpacht

De woningen van De Parels kunnen ook met erfpacht worden gekocht. Dit betekent dat je eigenaar wordt van het huis, maar de grond blijft in eigendom van de gemeente Rijswijk. De koopsom is bij erfpacht v.o.n. (onder andere bouwkosten, overdrachtskosten en makelaarskosten) op basis van een jaarlijks te betalen erfpachtcanon. Je betaalt voor het recht om de grond te gebruiken van de gemeente Rijswijk een vergoeding: de canon.

Voordelen erfpacht

Bij toepassing van erfpacht is de koopsom op basis van een jaarlijks te betalen erfpachtcanon. De grond is hierdoor niet in eigendom, maar wordt “gehuurd” van de gemeente Rijswijk. Een groot voordeel van het wonen op basis van erfpacht is dat je de grond niet hoeft te kopen. De totale koopsom van de woning is daardoor lager dan wanneer je de woning zou kopen op basis van eigen grond. Je kunt dus volstaan met een lager hypotheekbedrag (en dus ook lagere maandlasten). Een bijkomend voordeel is dat je de canon bij je belastingaangifte (onder voorwaarden) kunt aftrekken van je belastbaar inkomen. Van deze kosten krijg je dus uiteindelijk weer een deel terug.

Eigen keuze

Bij het kopen van de woning maak jij zelf de keuze:

1: Je koopt de woning inclusief grond, en bent daardoor direct eigenaar van de grond.

2: Je koopt de woning waarbij de grond door de gemeente Rijswijk in erfpacht wordt uitgegeven. In dat geval blijft de grond eigendom van de gemeente en betaal je een erfpachtcanon voor de grond.

De erfpachtovereenkomst is voor onbepaalde tijd, maar als erfpachter heb je altijd het (eerste) recht om de grond te kopen. Dit heet het verkrijgen van bloot eigendom. Het juridisch eigendom ligt gedurende de erfpachtovereenkomst bij de gemeente Rijswijk. Als erfpachter krijg je wel de grond geleverd en ben je net als bij het kopen van de grond zelf verantwoordelijk voor de grond en het gebruik hiervan.

Hoogte canon

De grond wordt door de gemeente Rijswijk in erfpacht uitgegeven op basis van de grondprijs inclusief btw. Over deze grondwaarde wordt de erfpachtcanon berekend. Om de erfpachtcanon te kunnen berekenen, stelt de gemeente Rijswijk maandelijks het canonpercentage vast.

Voor de erfpachtovereenkomst is het canonpercentage van toepassing dat geldt op het moment van indienen van de aanvraag bij de gemeente. Zowel de erfpachtcanon als de waarde van de grond staat voor 20 jaar vast. Na 20 jaar worden de grondwaarde en het erfpachtcanonpercentage opnieuw vastgesteld (taxatie). Zowel de waarde van de grond als de erfpachtcanon wordt op dat moment wederom voor een periode van 20 jaar vastgesteld. De erfpachtcanon wordt door de gemeente Rijswijk op 30 juni en 31 december achteraf in rekening gebracht (2 keer per jaar). Het actuele canonpercentage en de erfpachtvoorwaarden kan je opvragen bij zowel de gemeente Rijswijk als de makelaars.

Hypotheek

Bij een hypotheekaanvraag wordt de maximaal te verkrijgen hypotheek berekend op basis van het jaarinkomen. Bij erfpacht wordt de grondprijs niet direct betaald, en dus ook niet meegefinancierd. De hoogte van de hypotheek is bij erfpacht daarom lager. Voor de berekening van het jaarinkomen worden bepaalde vaste lasten, waaronder de erfpachtcanon, in mindering gebracht. Op basis van dit inkomen wordt berekend hoeveel je maximaal kunt lenen.

Het kan voorkomen dat de aankoop van de woning inclusief erfpacht, valt binnen de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). In dat geval kun je gebruik maken van de rentekorting van NHG. Het is echter belangrijk op te merken dat deze rentekorting alleen van toepassing is op de hypotheek die je afsluit voor de aankoop van de woning, en niet op de erfpachtcanon.

Meer informatie over erfpacht vind je op https://www.rijswijkbuiten.nl/rijswijkbuiten/erfpacht/

Het plan

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Heb je al een account? Log dan hier in.

Aanmelden