De parels
Faq
Heb je een vraag? Zoek niet verder! Onze veel gestelde vragen pagina heeft precies wat je nodig hebt. Hieronder vind je antwoorden op veel voorkomende vragen zodat je snel en eenvoudig de informatie krijgt die je nodig hebt.
Waar ligt Wonen in de Parels?
Het plan Wonen in de Parels ligt in de nieuwbouwwijk RijswijkBuiten, deelgebied Parkrijk, nabij het Wilhelminapark.
Welke plannen zijn er nog meer in de omgeving?
RijswijkBuiten en dus ook de omgeving van De Parels wordt in meerdere fasen gebouwd. Op www.rijswijkbuiten.nl/wonenindeparels lees je meer informatie over de omgeving van De Parels en wat hier in de toekomst nog wordt gebouwd.
Welke voorzieningen zijn er in de buurt?
In deelgebied Parkrijk zijn inmiddels twee basisscholen gevestigd. Daarnaast vind je hier woon-winkelcomplex De Koploper met een supermarkt, een wijkontmoetingsruimte en een aantal dagwinkels. Binnenkort is ook het gezondheidscentrum in Parkrijk klaar.
Hoe is het openbaar vervoer geregeld?
Rijswijkbuiten heeft een bushalte aan de Prinses Beatrixlaan. Daarnaast is zowel de tram- als het treinstation van Rijswijk als Delft op fietsafstand van de woningen.
Is er al een vergunning om deze woningen te bouwen?
Nee. De vergunning wordt naar verwachting in december 2023 aangevraagd.
Wanneer start de bouw?
Naar verwachting zal rond de zomer van 2024 gestart worden met de bouw van Wonen in de Parels. Een en ander afhankelijk van de voorverkoop en het verkrijgen van de onherroepelijke vergunning.
Wanneer kan ik er wonen?
Wanneer de bouw rond de zomer van 2024 start, is de prognose dat deze 12 eengezinswoningen in het eerste kwartaal van 2025 worden opgeleverd. Let op: dit is een prognose en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Daarnaast is de woning niet gelijk instapklaar. Houd rekening met een ‘klustijd’ van minimaal twee tot drie maanden.
Hoe kan ik mij inschrijven voor een woning?
Inschrijven kan online via je persoonlijke account op de website vanaf woensdag 15 november 17.00 uur tot uiterlijk maandag 27 november 17.00 uur met behulp van de button “digitaal inschrijven” welke tijdens de inschrijftermijn op de projectwebsite te vinden is.
Kan ik voorrang krijgen op een bepaalde woning?
Nee, je kunt wel voorrangskandidaat worden bij de toewijzing door het aanleveren van de financiële check (of vergelijkbaar document), ondertekend door een erkende hypotheekverstrekker en niet ouder dan 2 maanden.
Welke makelaar verkoop de woningen?
Olsthoorn Makelaars en Frisia Makelaars verkopen de woningen. Beide makelaarskantoren zijn gevestigd in Den Haag.
Olsthoorn Makelaars Frisia Makelaars
T: 070 308 46 56 T: 070 342 01 01
E: nieuwbouw@olsthoornmakelaars.nl E: nieuwbouw@frisiamakelaars.nl
Is er al verkoopdocumentatie beschikbaar?
Op 15 november om 17.00 uur start de verkoop van Wonen in de Parels. Vanaf dat moment staat alle verkoopdocumentatie online op de website. En is het vanaf dat moment mogelijk om je in te schrijven op het bouwnummer(s) van jouw voorkeur.
Geldt voor de woningen een zelfbewoningsplicht?
Ja, als koper ben je verplicht de woning zelf te betrekken en heb je een zelfbewoningsplicht van 2 jaar. Als maatstaf geldt hierbij de datum waarop je op het adres bent ingeschreven. Meer over de zelfbewoningsplicht lees je in de koopovereenkomst met de Gemeente Rijswijk
Wat is de parkeernorm?
In RijswijkBuiten hebben we niet alleen veel aandacht voor jouw nieuwe thuis. Maar ook voor het groen en de natuur. Deelmobiliteit is een belangrijk onderdeel hiervan. Met name omdat de auto te gast is en er minder parkeervoorzieningen zijn. Als onderdeel van Parkrijk worden op een aantal centrale plekken 8 tot 11 mobiliteitspunten gerealiseerd. Op deze zogeheten Hely Hubs zijn deelauto’s en deel(bak)fietsen beschikbaar die door bewoners kunnen worden gebruikt.
Doordat er meer aandacht is voor groen en autoluwe straten, is bewust gekozen voor beperkte ruimte voor autoverkeer. Dit resulteert in een gemiddelde parkeernorm van 1,3 parkeerplaatsen per woning, waarvan 0,3 specifiek voor bezoekers.
Waar kan ik parkeren?
Parkeren voor de rijwoningen kan in het openbare gebied. De hoekwoningen hebben een parkeerplaats op eigen terrein, waarvan enkele in combinatie met pergola.
Hoe wordt de ontsluiting van de woningen geregeld?
Autoverkeer ontsluit via de Parelmoervlinderlaan. De Parklaan is geen doorgaande weg voor autoverkeer en geeft geen aansluiting op de Beatrixlaan. De brug bij de Parklaan is alleen voor langzaam verkeer toegankelijk.
Kan ik gebruik maken van deelmobiliteit?
Als alternatief voor de (tweede) auto kunnen bewoners gebruik maken van duurzame (elektrische) deelauto’s en (bak)fietsen. De aanleg en het aanbod van deze voorzieningen maken onderdeel uit van de ontwikkeling van Parkrijk. Dit houdt in dat er op 8 tot 11 centrale plekken in Parkrijk mobiliteitspunten (zogenaamde Hely Hubs) gerealiseerd worden. Kijk voor meer informatie op www.rijswijkbuiten.nl/deelmobiliteit.
Hoe zit het met de bereikbaarheid van de woningen vlak na oplevering?
Het is mogelijk dat de openbare ruimte rondom uw woning na oplevering nog moet worden ingericht (met straat, bomen, groenzones, openbare verlichting, en dergelijke). Om deze reden is mogelijk de parkeerplaats op eigen perceel van bouwnummer 201, 204, 205, 208, 209, 212 tijdelijk niet bereikbaar. Als deze later worden aangebracht, kunnen eventueel tijdelijke voorzieningen worden getroffen totdat het gehele bouwproject is afgerond. Denk daarbij aan tijdelijke parkeerplaatsen, inritconstructies, tuinzones en bestratingen.
Wat voor soort woningen komen er?
Het plan bestaat uit 12 rijwoningen, waarvan 6 hoekwoningen en 6 tussenwoningen. Van de tussenwoningen hebben er 3 een tuitgevel aan de voorzijde.
Komen er ook huurwoningen?
Nee, in dit project worden alleen koopwoningen gerealiseerd.
Zijn de woningen duurzaam?
De woningen worden beter gebouwd als volgens het huidige bouwbesluit nodig is. Alle woningen worden goed geïsoleerd, voorzien van triple glas, zonder gasaansluiting en beschikken over een bodemwarmtepomp, warmteterugwininstallatie (ventilatie), douche warmteterugwinningssysteem en zonnepanelen.
Hoe werkt een warmtepomp?
De woningen zijn voorzien van een bodemwarmtepomp van Klimaatgarant. Bij de start van de verkoop wordt een flyer met meer informatie over het systeem van Klimaatgarant toegevoegd aan de verkoopstukken.
Komt er vloerverwarming in de woning?
De woning heeft zowel vloerverwarming als vloerkoeling dankzij het bodemwarmtepompsysteem op de begane grond en eerste verdieping. Optioneel is dit op de tweede verdieping mogelijk.
Welk energielabel heeft de woning?
De woningen hebben energielabel A++++.
Is er garantie op de woning van toepassing?
De standaard Woningborggaranties op de woning zijn van toepassing. Daarnaast is bij de aankoop van de woning 10 jaar onderhoud aan de warmtepomp, de bron, de boiler en de PV panelen inbegrepen.
Hebben de woningen een tuin en wat is de ligging?
Alle woningen hebben een tuin op het noordoosten met een diepte van circa 9 meter.
Klopt het dat de woning standaard een ingerichte voortuin heeft?
Ja, dat klopt. Als toekomstige bewoner geniet je van een aangelegde voortuin. Je hebt de keuze uit drie voortuinstijlen: Eigentijds, Sfeervol en Modern. Meer informatie hierover tref je onder downloads.
Kan ik zelf mijn voortuin inrichten?
De voortuinen worden aangebracht voor oplevering. Als koper kies je voor een van de drie voortuinstijlen. Deze voortuinstijlen zijn in samenwerking met Gemeente Rijswijk afgestemd.
Wie bouwt de woningen?
De woning wordt gebouwd door aannemer Waal. Je sluit de aannemingsovereenkomst met deze partij. Na ondertekening bij de makelaar tot en met de oplevering is de woonconsultant van deze aannemer jouw aanspreekpunt.
Zijn er mogelijkheden om de woning naar eigen wens aan te passen of in te delen?
De mogelijkheden om wijzigingen aan te brengen aan de woning zijn opgenomen in de optielijst. Ook de kopersinformatie geeft meer informatie hierover. De documenten zijn vanaf 15 november 17.00 uur beschikbaar bij de downloads op deze website.
Zijn er al prijzen voor meerwerkopties bekend?
Vanaf 15 november 17.00 uur zijn ook de opties bekend en worden deze bij de verkoopinformatie op de website geplaatst.
Wanneer kan ik bij de woonconsultant van de aannemer terecht?
Dat kan zodra je een woning gekocht hebt. Na het kopen van de woning word je door de woonconsultant van de aannemer uitgenodigd voor een kopersgesprek.
Wordt de woning opgeleverd met keuken?
Ja, bij de woning wordt een keuken geleverd van KeukenVision. De keuken wordt na oplevering van de woning geïnstalleerd. Zo heb je eerst de mogelijkheid om bijvoorbeeld de vloer te plaatsen. Ook kun je ervoor kiezen om de woning casco (dus zonder keuken) te laten leveren of de standaard keuken bij de projectshowroom KeukenVision in Naaldwijk aan te passen naar jouw eigen wensen.
Wie is de leverancier van de keuken?
KeukenVision is de leverancier voor de keuken. Na ondertekening bij de makelaar nemen zij contact op voor een vrijblijvende afspraak in de showroom in Naaldwijk.
Kan ik kiezen voor casco oplevering van de keuken?
Ja, dit is mogelijk.
Wordt de woning opgeleverd met een badkamer?
Ja, de woning wordt opgeleverd met badkamer en toilet. Deze zijn standaard voorzien van sanitair- en tegelpakket type Luxe. Bij Waal, de aannemer, kun je het sanitair- en tegelwerk in het koperscentrum bekijken. Binnen het Luxe tegelpakket heb je verschillende keuzes. Daarnaast is het mogelijk om de badkamer en/of toilet te upgraden naar pakket ‘Excellent’. Alle mogelijkheden zijn opgenomen in de sanitair- en tegelwerkbrochure van Waal. Ook kun je ervoor kiezen om de woning casco (dus zonder badkamer en/of toilet) opgeleverd te krijgen.
Kan ik kiezen voor casco oplevering van de badkamer en/of toilet?
Ja, dit is mogelijk.
Waar kan ik de plattegronden van de woningen downloaden?
Vanaf 15 november 17.00 uur kun je alle plattegronden bekijken op de website bij downloads.
Wat houdt een regenwaterbuffer in de inspectie precies in?
Met een regenwaterbuffer in de inspectieruimte wordt regenwater opgevangen en vertraagd afgevoerd op het riool. Hierdoor komt de openbare ruimte minder onder druk te staan bij hevige regenval. Het systeem bestaat uit een waterzak in de inspectieruimte. Deze is gekoppeld aan een schacht in de voortuin. Deze is voorzien van een kindveilig putdeksel. De schacht fungeert als zandvanger en dient te worden onderhouden. Bij oplevering ontvangen kopers hier informatie over. De filterschacht is enerzijds aangesloten op een hemelwaterafvoer en anderzijds op een verzamelriool. Het hemelwater wordt zo vertraagd afgevoerd op het gemeentelijk afvoersysteem. De waterzak dient hierbij als buffer. Je mag geen wijzigingen aanbrengen aan deze voorzieningen (dus ook niet aan de hemelwaterafvoeren). De afmeting van de waterzak wordt nader bepaald evenals aan welke hemelwaterafvoer hij gekoppeld wordt.
Kan ik dit regenwater ook hergebruiken in mijn woning?
Ja, dat kan zeker. Dit wordt als kopersoptie aangeboden in de optielijst. Het leidingwerk in de woning zal dan hiervoor worden aangepast zodat je het regenwater kan gebruiken voor toiletspoeling en optioneel de buitenkraan.
Wanneer gaan de woningen in verkoop?
Op woensdag 15 november 2023 om 17.00 uur gaan de woningen in verkoop. Inschrijven is mogelijk tot maandag 27 november 17.00 uur.
Hoe worden de woningen toegewezen?
Het kan zomaar gebeuren dat zich straks meer belangstellenden melden dan dat er bouwnummers te koop zijn. Wij proberen zoveel mogelijk kandidaten het bouwnummer van hun eerste voorkeur toe te wijzen en streven daarbij naar een zo optimaal mogelijke bezetting van de bouwnummers.
Is er één kandidaat voor één bouwnummer, dan wordt het bouwnummer aan die persoon toegewezen.
Als er voor een bepaald bouwnummer meerdere kandidaten hun voorkeur hebben aangegeven, vindt de toewijzing plaats aan de meest concrete kandidaten. Dit wil zeggen aan de kandidaten die binnen de inschrijfperiode een volledig ingevulde en ondertekende financiële check hebben aangeleverd en de aankoop eventueel mogelijk is zonder voorbehoud(en). Als er ná inventarisatie nog steeds gelijkwaardige kandidaten voor één woning zijn dan zal toewijzing plaatsvinden door de ontwikkelaar.
Wij adviseren je om zoveel mogelijk bouwnummers in te vullen, om je kans op een woning te vergroten. . Er wordt overigens niet gekeken naar de datum of het tijdstip waarop u het digitale inschrijfformulier hebt geüpload tijdens de inschrijfperiode, als het maar uiterlijk 27 november 2023 vóór 17:00 uur gebeurt.
Wanneer is de uitslag van de toedeling bekend
De toewijzing van de woningen vindt plaats vanaf 27 november 2023. Wij zullen u persoonlijk berichten als wij één van de woningen van uw voorkeur aan u kunnen toewijzen. Wanneer wij u geen bouwnummer kunnen toewijzen, plaatsen wij u op de reservelijst. Uiterlijk 1 december a.s. heeft iedereen bericht ontvangen of men in aanmerking is gekomen voor een woning.
Geldt er een verkooppercentage?
Ja, minimaal 70% van het project dient verkocht te zijn voordat de bouw kan beginnen.
Heb ik na het tekenen van de koop- en aannemingsovereenkomst ook nog een bedenktijd?
Na het ondertekenen en ontvangen van de koop- en aannemingsovereenkomst door beide partijen heb je een bedenktijd van één kalenderweek.
Wat betekent Vrij op Naam (VON)?
Vrij Op Naam betekent dat je koopt inclusief belasting (21% BTW) en inclusief bijkomende kosten zoals:
- Bouwkosten, inclusief loon – materiaalkostenstijging en grondkosten
- Kosten van architect en overige adviseurs
- Toezichtkosten tijdens de bouw
- Aanlegkosten voor elektra, water en riolering
- Keuken
- Sanitair en tegelwerk
- Zonnepanelen (incl. 10 jaar onderhoud)
- Warmtepomp incl. bron en boiler (incl. 10 jaar onderhoud)
- Notaris- en kadasterkosten voor de aankoop van uw woning
- Makelaarscourtage
- Omzetbelasting (21% BTW). Eventuele wettelijk bepaalde verhogingen van het BTW tarief worden doorberekend.
- Kosten Woningborg
Wat zit er niet bij VON inbegrepen?
Kosten die niet in de V.O.N. zitten zijn o.a.:
- Kosten voor eventueel meerwerk
- Advies- en bemiddelingskosten voor hypothecaire lening
- Abonnee- en aansluitkosten voor telefoon, cai en nutsvoorzieningen
- Notaris- en kadasterkosten voor je hypotheek
- Renteverlies tijdens de bouw
- Rentebijschrijving over de grondkosten vanaf het moment dat de opschortende voorwaarden vervuld zijn
Hoe weet ik of ik een woning kan betalen?
Je kunt vrijblijvend een hypotheekgesprek aanvragen bij Frisia Hypotheken en de Rabobank. In dit gesprek krijg je een goed beeld of je de woning kunt betalen en wat de mogelijkheden zijn. Meer informatie is te vinden onder [Financiële check] link
Wanneer moet ik mijn financiering rond hebben?
Vanaf het moment dat je van de aannemer de zogenoemde ‘Goed nieuws brief’ hebt ontvangen, is het vanaf dat moment belangrijk om de financiering te regelen. Daarnaast is het van belang als je je hypotheek nu al regelt, dat je goed moet letten op de geldigheidsduur van de offerte.
Wat houdt de hypotheekkorting in?
Klimaatgarant garandeert de A++++ prestaties van deze woningen conform de regels uit de ‘Tijdelijke regeling hypothecair krediet 2024’. Voor A++++ woningen met prestatiegarantie gelden per 1-1-2024 aantrekkelijke hypotheekvoorwaarden. Zo kun je tot wel € 50.000,- meer hypotheek krijgen. Vraag hiernaar bij je financieel adviseur.
Zit ik aan de koop vast, ook als ik geen hypotheek kan krijgen?
Er zit een ontbindende voorwaarde in de koop- en aannemingsovereenkomst voor het verkrijgen van een hypotheek. Krijg je de hypotheek niet rond, dan kun je (binnen 2 maanden na de aankoop) de overeenkomst ontbinden. Dit moet dan wel gebeuren op basis van een afwijzing van tenminste 2 geldverstrekkers.
Wanneer start ik met betalen?
Zodra je naar de notaris gaat voor het passeren van de leveringsakte en de bouw is nog niet begonnen, betaal je de koopsom van de grond. De aanneemsom betaal je vervolgens in termijnen vanaf het moment dat de bouw start. De notaris verzorgt bij het passeren van de leveringsakte de betaling van alle tot op dat moment verschuldigde termijnen en eventuele rente. Na de start van de bouw en zodra een bepaald punt in de bouw is bereikt, ontvang je van de aannemer een factuur, die je vervolgens binnen 2 weken dient te betalen. Je kunt betalen uit eigen middelen of de factuur doorsturen aan jouw hypotheekverstrekker. Als het passeren van de leveringsakte bij de notaris heeft plaatsgevonden, zal de hypotheekverstrekker zorgdragen voor betaling.
Kan ik de woning (deels) met eigen geld betalen?
Ja dat is mogelijk.
Moet ik nog rekening houden met extra kosten die ik moet betalen als ik een woning koop?
Bij het kopen van een nieuwbouwwoning moet je altijd rekening houden met extra kosten. Zo heb je bijvoorbeeld kosten bij het sluiten van een hypotheek (advieskosten en notariskosten). Ook maak je kosten voor het inrichten en afwerken van de woning en de aanleg van je tuin.
Ik heb nog een woning te verkopen, hoe kan ik dubbele lasten voorkomen?
Dubbele maandlasten zijn niet of nauwelijks te voorkomen. Je betaalt al een gedeelte van de koopsom tijdens de bouw en daarvoor betaal je een vergoeding aan de geldverstrekker.
Kan ik ook mijn eigen notaris kiezen?
Dat is alleen mogelijk voor het passeren van de hypotheekakte. Het is dan wel verstandig dat je dit goed afstemt met de projectnotaris.
Waarom wordt er gevraagd om een financiële check en wat kan ik daarmee?
We proberen zoveel mogelijk mensen de woning van hun eerste voorkeur toe te wijzen. Daarbij kijken wij naar de meest concrete kandidaten. Een financiële check laat ons zien dat je de woning kunt financieren of met eigen middelen kunt betalen. Het inleveren van een financiële check, zorgt er dus voor dat je een meer concrete kandidaat wordt.
Waar moet een financiële check aan voldoen?
Het formulier voor de financiële check is te vinden bij downloads. Deze dient door een gecertificeerd hypotheekverstrekker ingevuld en ondertekend ingeleverd te worden.
Wanneer lever ik mijn financiële check in?
Nadat de verkoop is gestart lever je jouw financiële check in. Dit doe je door de financiële check te uploaden tijdens de inschrijfperiode met je persoonlijke account. Deze gegevens worden alleen gebruikt voor de toewijzing. Na toewijzing verwijderen wij de gegevens van de financiële check uit onze systemen.
Wat is Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?
NHG is een garantie op hypothecaire leningen voor de aankoop en verbetering van een eigen woning. Door deze garantie van de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), is de geldverstrekker zeker dat de lening wordt terugbetaald. Moet de woning onverhoopt worden verkocht en is de opbrengst lager dan de hypotheekschuld, dan betaalt het WEW de restschuld aan de geldgever. In ruil voor de NHG-zekerheid bieden geldverstrekkers een rentekorting op de hypotheek. Informeer hiernaar bij je hypotheekadviseur. De maximale hypotheek voor aankoop is in 2023 € 405.000 (100% van de marktwaarde). Alleen de tussenwoningen (zonder tuitgevel) vallen bij gebruik van erfpacht binnen de NHG-grens.
Wat is erfpacht en hoe werkt dat?
Standaard worden alle nieuwbouwwoningen met eigen grond verkocht, maar je kan in RijswijkBuiten ook kiezen voor erfpacht. In dat geval huur je als het ware de grond van de gemeente Rijswijk. Kies je voor erfpacht, dan betaal je een zogenaamd erfpachtcanon. Groot voordeel is dat de erfpachtcanon, net als de hypotheekrente, aftrekbaar is. De erfpachtovereenkomst is voor onbepaalde tijd, maar je behoudt het recht om in een later stadium de grond alsnog te ‘kopen’. Meer informatie lees op de website op de pagina ‘Erfpacht’. Kijk samen met jouw financieel adviseur welke keuze het beste bij jou past.
Niet gevonden wat je zoekt?
Als je niet gevonden hebt wat je zocht, raden we je aan om contact op te nemen met één van de makelaars: Olsthoorn Makelaars (tel: 070 308 46 56 ) of Frisia Makelaars (tel: 070 342 01 01). Het makelaarsteam staat altijd klaar om je te helpen en je zo snel mogelijk verder te assisteren.